Maagband operatie 

Maagband operatie

Een maagband is een siliconen bandje dat via een kijkoperatie net onder de slokdarm rond de maag wordt geplaatst. Dit bandje verdeelt de maag in een kleine “voormaag” en de rest van de maag, waardoor de patiënt minder kan eten, sneller vol zit en langer een verzadigd gevoel heeft.

Het bandje bevat aan de binnenkant een ballonnetje, dat via een slangetje verbonden is met een reservoir onder de huid. Dit reservoir kan met een naald worden gevuld, zodat de ballon opgeblazen wordt en de doorgang in de maag kleiner wordt. Hierdoor kan de band precies worden aangepast om het gewenste effect te bereiken.

Omdat er geen grote veranderingen in het lichaam plaatsvinden, is dit in ervaren handen een relatief eenvoudige ingreep. In zeldzame gevallen kan de maagband ook weer worden verwijderd. Met een maagband verliest men gemiddeld 40-50% van het overtollige gewicht. Tegenwoordig wordt de maagband echter minder vaak geplaatst vanwege mogelijke complicaties op de lange termijn.

Mogelijke complicaties

  • Braken: Dit kan voorkomen worden door het eetpatroon aan te passen. Braken kan ook worden veroorzaakt door een te strak afgesteld bandje.
  • Infectie of lekkage van het reservoir
  • Slippage: De band kan verschuiven of de maagwand beschadigen, wat een reden kan zijn voor een operatie om de band te verwijderen.

Overlijdensrisico

  • Minder dan 1%.

Opnameduur

  • Eén nacht in het ziekenhuis.

Boek nu een afspraak

Call Now Button